top of page

ציפוי למיגון חלונות

מיגון שמשות נועד בכדי לשפר את רמת האבטחה של החלון. כאשר מיושם כהלכה, חלון שעבר מיגון מספק את היתרונות הבאים:
חיזוק העמידות ויכולת הספיגה של הזכוכית, דבר היכול לעכב או למנוע כניסה של פורץ או גורם עוין אחר דרך השמשה הממוגנת.
ציפוי המיגון יכול להפחית פגיעות שנגרמות עקב שברי זכוכית כאשר החלון מתנפץ(התנפצות עלולה להתרחש בין הייתר ע"י תאונה, מעשה ונדליזם, פיצוץ או אסון טבע.)
סוגים מסוימים של ציפויי מיגון וביטחון יכולים לספק יתרונות נוספים מלבד ביטחון. כגון: הצללת החלון, הפחתת החום העובר דרך זכוכית, וצמצום נזקים הנגרמים על ידי הקרניים האולטרה סגולות של השמש.
ציפוי המיגון מורכב משכבה אחת או יותר של פוליאסטר, שכבות אלו המחוברות יחד בלמינציה. עובי הציפוי בדרך כלל נע בין 4 מיל (100 מיקרון) ל -12 מיל (350 מיקרון) או יותר. ציפויים עבים יותר בנויים בדרך כלל על ידי הדבקת ציפויים דקים יותר יחד. הסוגים השונים של ציפוי המיגון מציעים קשת רחבה של נתונים המספקים צרכים שונים בהתאם למאפיינים הרצויים. 
באופן כללי, ככל שהציפוי עבה יותר, כך עולה העמידות לשבירה, קריעה וניקוב. ברמת עלות ככל שהציפוי עבה יותר כך התמחור שלו יהיה גבוה יותר  בשל כמות החומרים הדרושים והזמן הנדרש לייצור.
ציפויי המיגון מותקנים בדרך כלל על החלק הפנימי של חלונות קיימים. על הציפוי ישנו דבק מיוחד והציפוי חייב להיות מותקן כראוי כדי למנוע קמטים ובועות אוויר. התקנת ציפוי המיגון דורשת רמה גבוהה של מיומנות ונעשית בדרך כלל על ידי מתקינים מקצועיים.
השיטה הנפוצה ביותר של התקנת ציפוי המיגון על חלונות קיימים כוללת הדבקת הציפוי, ולאחר מכן חיתוך מדויק של הציפוי צמוד לפנים מסגרת החלון. שיטת התקנה זו מספקת מידה גבוהה של הגנה מפני פריצה, שבירה והתנפצות.
ציפוי מיגון עונה לרב הצרכים בשוק הפרטי והציבורי ואף עומדת בתקנים ישראלים וברוב דרישות חברות הביטוח.
כאשר יש צורך למידת הגנה משמעותית יותר, משתמשים בשיטת העיגון- בה ״עוגנים״ את הציפוי למסגרת החלון. שיטה זו מתחלקת לשניים:


בשיטה אחת , הציפוי מוחלק על הזכוכית, אבל במקום לחתוך אותו צמוד למסגרת החלון, הוא חופף על מסגרת החלון, ומחובר על ידי פרופיל מתכת אל המסגרת עצמה בטכניקות שונות. הציפוי יכול להיות מעוגן בצד אחד, שניים, או בכל ארבעת הצדדים של שמשת החלון, בהתאם לרמת העמידות הרצויה.
בשיטה השניה עוגנים את הציפוי למסגרת החלון עם דבק איטום מיוחד. בשיטה זו מתבצע חיתוך הציפוי צמוד למסגרת, אבל בנוסף מיישמים את הדבק סביב כל ארבעת הקצוות של הציפוי, ליצירת חיבור הדוק בין הציפוי לבין מסגרת החלון. ישנם פרופילים מסויימים שבהם ניתן להתקין לאורך כל מסגרת החלון כדי להסתיר את האיטום וליצור מראה מוגמר.
חשוב לציין שזכוכית מחוסמת מתנפצת לרסיסים כאשר היא נשברת ולכן שיטת ההתקנה הרגילה לא תהיה מועילה על זכוכית זו. בחלון כזה רצוי לבצע עיגון של הציפוי למסגרת החלון באחת השיטות הנ״ל.
ההחלטה להשתמש או לא להשתמש בציפוי המיגון צריכה להיעשות לאחר הערכה מקיפה. בה לוקחים בחשבון את מיקום ההתקנה ואת סוג הציפוי ואופן העיגון אם נדרש, בהתבסס על רמת הסיכון במבנה או במתקן המסוים.
שימוש בציפוי המיגון במטרה למתן את ההשפעות של פיצוץ פצצה הוא עניין מורכב. אם הסיבה העיקרית היא להפחית פגיעות שנגרמו על ידי פיצוץ פצצה, אז ניתוח פיצוץ מפורט צריך להתנהל על ידי יועץ מוסמך. יועץ זה יכול לציין את סוג הציפוי בו צריך להשתמש, ואת שיטת ההתקנה המומלצת. יועץ זה עשוי גם לציין אם נדרשות מערכות חיזוק ו״תפיסה״ משלימות, במקרה והשמשה עפה מחוץ למסגרת, כדי להגדיל את מידת ההגנה מפני פיצוץ.
חוזקו של ציפוי המיגון תלוי גם במסגרת החלון עצמה. בחלק מהמקרים, חיזוק או החלפה של מסגרות החלונות עשויים להידרש על מנת לספק את הרמה הרצויה של ההגנה.
במקרים בהם מותקן על החלון ציפוי נגד שמש או כל ציפוי אחר, יהיה צורך להסיר את הציפוי הישן לפני התקנת ציפוי המיגון.
ציפוי המיגון הוא אינו חסין ירי. אם המבנה או המתקן דורש הגנה מפני כדורים, יש צורך לשקול את השימוש בזכוכית חסינת קליעים וחומרים אחרים.
ישנם מבנים בהם יש שימוש במערכות הגנה ואזעקה המתבססות על חיישנים כדי לדעת מתי החלון נשבר או נפרץ. אלו יכולים לכלול חיישנים המותקנים על הזכוכית עצמה, כמו גם חיישנים אקוסטיים המותקנים על קירות או תקרות ומתריעים לקול זכוכית נשברת. השימוש בציפוי במצב זה עלול להשפיע על החיישנים ולכן יש צורך להיוועץ בספק המערכת והשירות או ביועץ מומחה.

bottom of page